Toertocht zaterdag 13 april 2019.

 

Net over de grens bij Enschede ( Knalhutteweg) startte om ca. 10.30 uur vanaf restaurant Sandersküper onze tocht. Het was wat fris maar aan de start verschenen 3 Puchs, 3 andere motoren en de volgauto. De tocht voerde langs Alstätte,Ottenstein en Büren. Geleidelijk aan begon het landschap steeds glooiender te worden. Voorbij Holtwick was er een tussenstop bij het imposante kasteel Varlar omringd door grote waterpartijen. Van oorsprong is het een klooster uit 1122, maar het ging in 1803 over naar de adellijke familie Zu Salm-Grumbach. Het is nog steeds bewoond door nazaten. Hierna kwamen we in de Baumbergen met steeds grotere hellingen. Al gauw doemden de torens in de verte op van het enorm grote klooster Gerleve met het restaurant voor de lunch.Het klooster heeft nog 38 benedictijner monniken ( niet gezien ). Ze maken ook nog speciale drankjes. Een fles likeur werd meegenomen naar Ouderkerk en we zijn benieuwd of het lekker was.Tijdens de lunch vielen toch nog een paar sneeuwvlokken.

Na de lunch ging het terug richting Rosendahl via een lange dalende steile helling. Langs een kruiswegstatie zomaar midden in het land ging het naar Asbeck. De tocht ging dwars door dit schilderachtige dorp met vakwerkhuizen en eeuwenoude gebouwen en het onvermijdelijke en onverwoestbare “kopfsteinpflaster”(kinderkopbestrating).Een korte tussenstop werd nog gemaakt bij een opslag voor atoomafval. Het terrein is zwaar beveiligd met dubbele hekken en er kwam zelfs een beveiliger even kijken naar ons groepje motorrijders, maar hij hield het al snel voor gezien. Onderweg kruisten we het tracé van de nieuwe hoofdgasleiding voor Russisch aardgas. Hoezo van het gas af! Het landschap werd weer steeds vlakker en na een voorspoedige rit kwam het eindpunt weer in zicht.

Na afloop was er een kleine quiz waarbij foto’s van de rit in de juiste volgorde dienden te worden geplaatst en dit was nog best moeilijk. De ereprijs (boekje over Münsterland) was voor  bijrijder Johan met 4 goede antwoorden. Na loting was de troostprijs (een toeristische kaart van Münsterland) voor Jan Schouten met 2 goede oplossingen.

Voorzitter Foppe bedankte Huub Thien en Jan Stokkink door middel van een Puch-klok en een Puch T-shirt.